Múzeumok éjszakája 2019 – Két gyerekkel, harmadik éve, idén négy betervezett helyszín

Tavaly is voltak nagy terveim Múzeumok éjszakájára, konkrétan öt hely volt a kitűzött cél. Ebből lett három, ahová el is jutottunk.

Nem azért, mert nem érdekelt a többi. Egyszerűen nem lehet mindent megnézni, ráadásul a legfelkapottabb helyekre akár több órás sorok is vannak és ez még csak a bejutás. Na, ezt két gyerekkel nyugodtan nehezen abszolválja az ember, de még egyedül is erősen elgondolkodik, bár egy jó könyv akár megoldja az ilyen problémát. Gyerekekkel az ilyen kivitelezhetetlen és magunknak sem akarunk rosszat. Ilyen volt például a Miniversum, ahol negyed órás sorban állás alatt alig jutottunk előre és a sor vége persze már másik utcában volt. Itt találkoztunk közben ismerőssel, aki mondta, hogy a 3D Galery ugyanilyen felejtős, ott is iszonyú sor van. Ezeket a múzeumokat érdemes ilyenkor hanyagolni, bár tudom, hogy sokaknak pont az a lényeg, hogy konkrétan egy belépő áráért minél több helyre eljussanak. Sokkal többet ér, ha szimpla nyitva tartási időben kifizetjük a belépőt és nyugodtan, tömeg nélkül megnézzük, amit akarunk.

Végül tavaly a Kisképző volt, ami legjobban tetszett, úgyhogy oda most is feltétlen megyünk! Akkor is volt üvegfúvás, korongozás, vásár, most is készülnek mindenfélével, 18 órától szerintem 22 óráig lesznek nyitva.
3D nyomtatás bemutató lesz 6-tól és fél 7-től, úgyhogy onnantól ott a helyünk. 🙂 De lesz itt még divatbemutató, este 9-ig kitűzőkészítés és üvegfúvás, vásár és kiállítás is.

A Magyar Nemzeti Múzeumban kezdünk szerintem 3-kor, 6-ig várnak kincskereső, kódfejtő programmal (utolsó indulás 17:30).

Az ősök kincsei – kincskeresés és kódfejtés
Légy részese annak az időutazásnak, amely során különböző korok embereinek bőrébe bújva kiderítheted, milyen kihívásokkal szembesültek elődeink az őskortól a középkorig. A nyomok a régészeti kiállításból indulnak! (Ajánlott: 5 éves kortól)
Az időutazás során 5 állomáson szállunk ki, és ismerjük meg az ősi idők mindennapjait. A sikeres nyomozást követően irány a Római-udvar, ahol próbára teheted kézügyességed!

Innen irány át a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, mert 4-től a kutyáké idén ott a főszerep.

Induljon a puli! Kutyás élmények a Vajdahunyadvárban
Kutyabarátoknak erősen ajánlott! Idén Múzeumok Éjszakáján a legugatósabb négylábú barátaink lesznek a főszereplők a Vajdahunyadvárban. Gyertek el, és ismerkedjetek meg a kilenc magyar hungarikum kutyafajtával. Vegyetek részt a látványos kutyabemutatókon, járjátok végig az interaktív élménypályát a múzeumban, vagy hallgassatok izgalmas kutyás ismeretterjesztő előadásokat! A Legyen Ön is kutyaokos vetélkedőnkön a tudásotokat is összemérhetitek. Kutyasimogató, koncert, vetítés és mesemondás is szerepel a leghosszabb múzeumi éjszaka programjai között!
Az Erdészet Napokhoz kapcsolódóan kerülnek megrendezésre – az Agrárminisztérium támogatásával és az Állami Erdészetek közreműködésével – az erdészeti témájú programok: kisvadak bemutatója, Kiránduljunk az erdőben!, vadászkürt-bemutató, interaktív játékok, erdészeti élménypálya.

Az este zárásaként pedig egy bábszínházi előadást terveztem 8-tól az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóteremben.

TALIZMÁN – Majoros Ági Bábszínháza
Bábjáték nemcsak gyerekeknek.

Hordó Henrik, Bohémia uralkodója nem akar király lenni, ezért egy másik országba költözik mint ezermester, minden bonyodalom ebből származik. A mese hőse, Henrikfia Ferdinand, nem ismerheti hercegi származását. Liftes fiúként beleszeret Telhetetlen Tóbiás király leányába, Csiperke királykisasszonyba, de a rangbeli különbség miatt senki sem néz jó szemmel a fiatalokra, megindul az udvari intrika ellenük. Henrik egyetlen kincse a talizmán, amelyet születésekor Tündérkeresztanyja tett a párnája alá. A játék során sok csodás és veszélyes kaland után kiderül, hogy segít-e a talizmán megtalálni a boldogságot.

Ha pedig még bírják szuflával, akkor a +1 az Újpesti Lepke Múzeum lesz, éjfélig oda is elérhetünk még. 🙂

Lepkeház – élő lepkékkel
A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat egyik különleges állomásaként az Újpesti Lepkemúzeum is várja a látogatókat a megannyi érdekes és sokszor meghökkentő rovarcsodák mellett, most először egy igazi mini Lepkeházban, ahol barangolhatnak kicsik és nagyok.