„Mexikó szúrós csodái” – Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár május 24-26-ig az ELTE Füvészkertben

Közép-Amerika keleti oldalát átszelő hegylánc, a Sierra Madre Oriental, nyugati oldalán a Sierra Madre Occidental 3000-4000 m magas hegycsúcsokkal, felföldekkel és a hegység lábánál trópusi esőerdőkkel, a piramisok, az orchideák, broméliák, kaktuszok otthona.

A hegység Észak-Mexikótól Dél-Mexikóig terjed. A felföldek és magas hegyek völgyei adnak otthont az egzotikus külsejű oszlop kaktuszok, arany gömbkaktuszok és a kövek közt rejtőzködő papsapka kaktuszok világának. Ezek a bennszülötteknek élelmet, vizet és építőanyagot is adnak, de itt élnek a kaktusz-világ ékszerei, a fehér vagy lila virágban pompázó Turbinicarpusok és az igen különleges Ariocarpus nemzetség sokasága is.

Az oszlop kaktuszok egy faja fehér hajas „ruhát” hord, ez védi a növényt a károsító magashegyi napfénytől és az éjszaka zord hidegeitől. Ezeket a kaktuszokat népiesen “Őszapó” kaktuszoknak is hívják.

A kiállításon a közönség elé kerül a Mexikó völgyeit és felföldjeit benépesítő, ritkán látható oszlop és gömbkaktuszok sok faja, köztük az „Őszapók” is, de megcsodálhatják Mexikó gömbkaktuszainak változatosságát, az Astrophytumokat, Ariocarpusokat, Echinocactusokat, Turbinicarpusokat. Az epifiton, azaz fán lakó növényeket pedig a levélkaktuszok és a bromélia-félék képviselik.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, többszáz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól.

Aki kedvet kap a növények tartásához, a kiállítás alatt beszerezheti első vagy többszázadik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várják szombaton és vasárnap!

Nyitva tartás: május 24-26. között naponta 9-17 óráig.

Cím: 1083 Budapest, Illés u. 25.

Bővebb információ: https://www.kaktuszgyujtok.hu/

This slideshow requires JavaScript.