Farsangi téltemető programajánló

Tart még bőven a farsangi időszak, sőt, az utolsó hétvégére tartogatja sok város a nagy vigasságokat, köztük a mohácsi Busójárás is akkor lesz.

Kezdjük először a legkisebbeknek szóló programokkal.

Február 19. vasárnap 10 óra
Farsangi Minimax Hajó

Táncsics hajó
I.kerület Budapest, Batthyány tér
Sziasztok, kis Manók! Idén is folytatódnak a Minimax hajó bolondos vasárnapjai a Duna hullámain.

Farsangi bulival készülünk Nektek és szüleiteknek, február 19-én 10 órás kezdéssel a Batthyányi tér 2-es kikötőjéből induló Táncsics hajón. Sok-sok játékkal, tánccal, arcfestéssel, csupa mókával és kacagással várunk Benneteket, az Apacuka együttes és Pici Cica társaságában.

Ezen a napon felejtsétek el, hogy kik vagytok! Inkább azon törjétek a buksitokat, hogy kik lehettek! Biztos Te is kitaláltad már, hogy mi szeretnél lenni idén a farsangi buliban. Valósítsd meg vágyadat! A hercegnőktől és tündérektől kezdve, a mesebeli lényeken és állatokon keresztül, egészen a rendőrökig és szerelőkig nagy szeretettel várjuk a jelmezek változatos skáláját. Nézzetek ki csinosan, vagányul, cukin vagy akár rémisztően és legyetek gazdái a farsangi vasárnapotokat megörökítő képnek, mellyel a későbbiekben értékes nyereményekkel gazdagodhattok.

Ne feledkezzetek meg szüleitekről sem! A farsang mindenkié, nem lehet elég idős hozzá senki. Anyu és Apu is biztos szeretne, egy napra valaki mássá válni. Találjatok ki közösen Nekik is valami izgalmas, vicces, akár páros és családi jelmezt is, amivel feldobhatjátok a bulit.

A hajóra szóló jegyértékesítés online, a jegy.hu oldalán vagy rendezvény előtt a helyszínen történik.

Gyertek el és bulizzunk közösen egy hatalmasat!

Jó,jó,jó Minimax hajó

Farsang a Kolompos együttessel

Két helyen is találkozhattok és farsangolhattok együtt a Kolompos zenekarral.
Az első időpont most vasárnap, február 19., 10:30, helyszín a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, Újhegyi Közösségi Ház előadóterme. Gyermektáncház, farsangi mulatság és jelmezbál lesz.
Belépő 2 éves kortól elővételben: 800 Ft, a program napján: 1000 Ft.

A következő hétvégén pedig Gödöllőre látogat a zenekar és február 26-án, vasárnap 15 órától várnak benneteket Gödöllőn, a Művészetek Házában (Szabadság út 6.). A jegyek ára: 1500,- Ft
A program:
15.00 farsangi kézműves foglalkozás
16.00 Kolompos táncház, farsangi jelmezes felvonulással
A családi délután alatt a Magyar Népmesék sorozatból vetítenek meséket.

Debrecenben vár a Maskarádé február 21-26-ig.

A kiszebábégetés és a koncertek mellé finom italok és ételek dukálnak.
Az invitáló szerint a Maskarádé három napját megnyitják 21-én pénteken 16 órától, vonulva a Városházától nagy télkergető hangossággal egészen a Kossuth térig. Ez a tér lesz helyszíne ama nagy viadalnak, melyet Konc király és Cibere vajda – bőség és böjt urai – egymással vívnak.

Télkergetésük sikerét nem bízzák a véletlenre, a kiszebábot elégetik, az aprónép és kevésbé apró nép gondjaival együtt. Téltemetés–tavaszköszöntés 13-szor sikerült már nekik, reméljük, ebben az évben is eredményes lesz munkálkodásuk. Mindehhez ráadás: disznótoros ételek, hurka-kolbász, toros káposzta, tüzes borok, lélekmelegítők.

Programok
Február 21. péntek
10.00 – 10.30 Nyitás, toros ételek kínálása
14.00 – 14.30 Sajtótájékoztató
16.00 – 17.00 Maskarádé felvonulás a Régi Városházától a Kossuth térig a Vojtina és az Ort-Iki vezetésével
17.00 – 17.30 Ünnepélyes megnyitó. Műsorvezető Kisházi Sándor
17.30 – 18.00 Törköly zenekar (folk)
18.00 – 18.30 Kuckó Művésztanya vásári komédiája
18.30 – 19.00 Interaktív baranta bemutató
19.30 – 20.30 Madaras Zenekar (folk)
20.30 – 22.00 Retro mulatság

Február 22. szombat
10.00 – 12.00 Kézműves játszóház gyermekeknek
15.00 – 17.00 Összegyetemi Toros Olimpia értékes nyereményekkel – ügyességi játékok fiataloknak
17.00 – 17.30 Interaktív íjász bemutató
17.30 – 18.30 Sugalló Zenekar
18.30 – 19.00 Toros tálak sorsolása
19.00 – 19.30 VARGA VIKTOR SZTÁRVENDÉG
20.00 – 22.00 Party Band Slágerparádé

Február 23. vasárnap
10.00 – 12.00 Kézműves játszóház gyermekeknek
14.00 – 15.00 Toros Olimpia értékes nyereményekkel – ügyességi játékok családoknak
15.00 – 16.00 Agyag Banda (folk, moldvai muzsika)
16.00 – 17.00 VAN Zenekar
17.30 – 18.00 Toros tálak sorsolása (kupon a téren)

Február 18-20. között
a Vojtina Bábszínház várja az óvodás és iskolás csoportokat 10.00 és 14.00 órától.

Balatonfüred is két farsangi programmal készül.

Szentendrén Farsangfarka Fesztivál lesz.

A fantasztikus Szentendrei Karnevál február 24-26. között újabb bulizásra ad okot! A háromnapos fesztiválon számtalan kulturális programmal, télbúcsúztató utcabállal, maszkos-jelmezes fáklyás felvonulással, tűzzsonglőr produkcióval, vidám forgataggal űzzük el majd a hideg napokat, hogy beköszönthessen újra a tavasz.

A Szentendrei Kulturális Központ hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezi meg Szentendrei Karnevált február utolsó hétvégéjén. A télbúcsúztató – tavaszváró fesztivállal szeretnék felkelteni a várost téli álmából, kicsalogatni a helyieket és a város vonzáskörzetében élőket otthonaikból a szabadba. A Fő téren izgalmas kültéri dekorációval, tűzkosarakkal, hőgombákkal, hangulatosan terített asztalokkal teremtenek majd otthonos melegséget, s már péntektől megnyitja kapuit a gasztronómiai vásár! Szombaton és vasárnap számtalan kulturális programmal vár Szentendre minden korosztályt.

Szombat délelőtt álarckészítő kézműves foglalkozás lesz a gyerekeknek 10–13 óra között a Városi Vendégházban, a Főtér 9. szám alatt, déltől pedig a téren a Benidotti Quartett zenél. 13.00-tól maskarában felvonuló szentendrei ovisok zengenek farsangoló mondókákat, énekeket csörömpölő zenebona kíséretében. 13.30-tól a Mintapinty zenekar ad koncertet kisebbek – nagyobbak számára. A délután folyamán vásári komédiások érkeznek, a Fővárosi Nagycirkusz művészei lépnek fel színes bűvész show-val.

Az Altiszti Akadémia Katonazenekara gyepshow-val szórakoztatja a nézőket.18.00-tól maskarás, fáklyás felvonulás indul, mely során különleges tűzzsonglőr produkció szórakoztatja az álarcos felvonulókat. 19:00-tól a Sunny Dance Band, Magyarország egyik legnépszerűbb party zenekara Wolf Katival koncertezik a Fő téren. A nap folyamán a tarka farsangi kavalkádban mutatványosok, álarcosok és a velencei karnevál hangulatát idéző jelmezes-maszkos alakok bukkannak fel mindenütt.

Vasárnap a programok déltől kezdődnek: fellép a Valami Swing, a Strings of the Streets, a Welldance SE, a Csipkefa Népzenei és Improvizációs Klub, könnyűzenei koncertet ad az Offline Band, majd a Ferences Gimnázium diákjai zenélnek. 17:00-től A Gipsy Jazz Band lép fel, majd tovább pörgetik a hangulatot Mákó Kata és dobosai, a karnevált zárja a Balkán Fanatik. A koncert alatti térdekorációt karneváli hangulatú fényfestés adja.

A remek programok mellett különleges gasztronómiai kínálattal várják a rendezvényre látogatókat: szombaton déltől a híres-neves Sonkamester, Árpás László nyárson süti ropogósra a malacpecsenyét, míves pálinka és bor mellett. Desszertként pedig, mi más is lenne a kínálat: fánkok minden mennyiségben, ízben és formában: lyukacsos, gömbölyű, hosszúkás, színes, lekváros, csokis és cukros!

Az online lapozható programfüzet ide kattintva megtekinthető. További információ a Szentendrei Karnevál hivatalos Facebook oldalán.

Farsangi forgatag lesz a Vajdahunyadvárban február 25-26-án.

Programok

Folyamatos programok a múzeumban
Élő múzeum, kézműves foglalkozások, tudáspróbák, kérdezz-felelek játék, népi játszóház, zenei programok, közös sütés, „virágnyelviskola” és tombola.

Élő múzeum
Ezen a hétvégén a múzeum életre kel! A látogatók találkozhatnak majd többek között lovásszal, hajdúval és piactéri kofákkal.

Kérdezz-felelek játék
A játék résztvevői egy „útlevelet” kapnak a múzeum bejáratánál. A különböző kiállításokban felállított pontokon a múzeum munkatársai kérdésekkel várják a játékosokat, akik a helyes válaszokat megtalálhatják, ha végignézik a kiállításokat. Jó válasz esetén pecsét jár az útlevélbe. Aki minden pecsétet összegyűjt, jutalmat is kap!

Kézműves foglalkozások
A kézműves foglalkozásokon a gyerekek álarcokat, kiszebábot, nemez- és gyöngyékszert, hangkeltő eszközöket, dekorációs képeket készíthetnek.

Népi játszóház
Népi játékpark fakörhintával. Kicsiknek játék különféle terményekkel.

Zenei programok
Szombaton a Luis Eduardo Castagno Trió , vasárnap a csángó népzenét játszó Agyagbanda szolgáltatják folyamatosan a zenét a múzeumban és a várudvaron. Mindkét napon 16 órától Bordalok lesznek hallhatók a Divitiae Vegyeskar előadásában. A zenei programok házigazdája Abaházi Csaba.

„Virágnyelviskola”
Játékos ismerkedés a virágok szimbolikájával.

Időponthoz kötött programok
Tárlatvezetések
11.00 és 16.00 A Húsmíves mesterség Magyarországon
11.30, 13.30 és 15.30 „Négyszemközt a természettel” – Tárlatvezetés a Vadászati kiállításban
13.00 és 14.00 Tárlatvezetés a Nemzeti lókiállításban
15.00 és 17.00 Koccintással egybekötött „pincetúra”
Vezetett túrák az Apostolok tornyába minden órában a rendezvény ideje alatt.

Mesejátékok
Szombat
10.45 A három kismalac és a farkas
12.15 Csalafintaságok a csalitosban
15.00 Világszám zenés bohócműsor

Vasárnap
10.45 Misi Mókus kalandjai
13.15 Vízipók, csodapók
15.00 Hüvelyk Panna

Nyitva tartás: 10-18 óráig
Belépőjegy árak:
Felnőtt: 1500 Ft
Diák, nyugdíjas: 800 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 2-3 gyerek): 3800 Ft

Velencei Karnevál vár mindenkit a Velence Korzón február 25-én délután és este.

Tartsanak velünk egy valódi időutazásra! Képzeljenek el egy reneszánsz karneváli hangulatot.
A középkori ruhába bújtatott Velence Korzón és az előtte található piactér egyik sarkában éppen egy jós tekint a jövőbe, a bejáratnál artisták szórakoztatják a járókelőket, a karzaton vidám nevetés jelzi, hogy éppen különböző gyerekprogramok zajlanak, miközben a reformációt képviselő kis művészek álarcokat festenek, mindehhez pedig az udvari zenészek muzsikája adja a hátteret.
A hangulat emelkedtével megérkeznek a belvárosból a jelmezesek, akiknek célja, hogy elűzzék a telet, no meg a félelmeket, rossz tulajdonságokat, amelyeket a Tourinform irodában lévő télboszorkára lehet rátűzni előzetesen. A piactéren hatalmas jégtömbök várják a bátor lovagokat, akik csapatokat alkotva műalkotásokat faraghatnak belőlük, az egész napos dínom-dánom végeztével pedig elégetjük a télboszorkát, elűzve ezzel minden baljós árnyat.
Ezek után már nincs más dolgunk, mint Dj Smash zenéjére ropni a táncot.
A látványos középkori piactér hangulatfelelőse a székesfehérvári Szabad Színház társulata és a Sub Rosa régizenei együttes.

Figyelem! E jeles alkalomból jégszobrász versenyt hirdetünk!
Jelentkezni 3-4 fős csapatokkal lehet, a nevezési díj 10 000 Ft, amit a Tourinform irodában kérünk befizetni 2017. február 15-ig. A nevezési határidő ugyancsak február 15. Szakértő zsűri bírálja el az alkotásokat. A zsűri tagjai közt köszönthetjük Péter Ágnes Munkácsy díjas szobrászművészt és M. Tóth Zsolt aranyérmes nemzetközi bajnok jégszobrászt.

Aki szeretne megszabadulni valós vagy vélt rossz tulajdonságától félelmeitől, az egy kis papírlapra felírhatja, és ha leadja a Tourinform irodában, mi felragasztjuk a télboszorkára és elégetjük vele együtt.

Kérünk mindenkit, aki teheti, hogy húzzon jelmezt e jeles napon és örvendezzen velünk a tavasz közeledtén!

A jelmezes felvonulás 13:30-kor indul.
15:00 órától a Garagulya társulat „Itt a farsang, áll a bál” vidám óriásbábos előadását tekintheti meg a nagyérdemű.
16:00 órától a táncos lábaké a főszerep a reneszánsz táncházban. A talpalávalót a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja.
17:00 órától artista és zsonglőr bemutató látható majd, ahol a művészek egyedülálló produkcióval kedveskednek a kíváncsi nézőknek.
17:45-kor kiderül, ki faragta a nap folyamán a legszebb jégszobrot. Ezen kívül megcsodálhatjuk a legötletesebb, legszebb, leglátványosabb jelmezeket.
18:20-kor M. Tóth Zsolt aranyérmes nemzetközi bajnok jégszobrász – látványos pirotechnikai show kíséretében – 10 perc alatt faragja ki látványos jégszobrát.
18:30-tól a Tűzfészek Társulat akrobatikus tűzzsonglőr show-val kápráztat el kicsiket és nagyokat.
19:00 órától síppal-dobbal, zenével, jelmezben vonulunk az „égig érő” máglyához, ahol közösen égetjük el a telet jelképező télboszorkát, s vele együtt félelmeinket.
19:30-tól DJ Smash karneváli partyjával zárjuk a napot.

Magyarország legnagyobb télűző fesztiválja egyértelműen a mohácsi busójárás. Mindent megtudhattok a hivatalos oldalról.

Az viszont nekem is újdonság volt, hogy lejuthatunk Busó Expresszel is.
Az Élményvonatban nosztalgia étkezőkocsi közlekedik, ahol frissen készült ételekkel várnak. Az Orfeum kocsiban már Budapesttől megkezdődik a farsangolás; visszaúton pedig a Macskajaj (Zorall akusztikus) zenekar zenél. A Zorall zenekar tagjaiból álló akusztikus formáció Macskajaj néven már több mint 10 éve szórakoztatja a nagyérdeműt. Repertoárjuk hazai pop – rock slágerekből áll, a Hungáriától a Piramisig.