„Brazília szukkulens növényvilága” – Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Az idei őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár szeptember 13-15-ig lesz az ELTE Füvészkertben.

Brazília Dél-Amerika legnagyobb országa. Területe majdnem akkora, mint egész Európa. Az országról mindenkinek az Amazonas, a forró, párás és misztikumokkal teli, veszélyeztetett esőerdeinek képe jelenik meg trópusi növényekkel, liánokkal, majmokkal, óriási Ara papagájokkal és a még ma is alig ismert Indián törzsekkel. A mindenki által ismert brazíliai erdőirtásokkal, mely valóban földünk tüdejét veszélyeztetik.

Az őszi kaktuszkiállításunkon mi viszont Brazília egy teljesen más, alig ismert arcát szeretnénk bemutatni, mégpedig az ország keleti és déli részén élő, szárazságtűrő szukkulensek világát. Az ország e részén kiterjedt sziklás fennsíkokkal szubtrópusi erdőket, Rio Grande do Sul államában pedig időszakosan száraz pampákat találunk.

Az itt élő kaktusz és egyéb pozsgásfajok gyönyörű virágaikkal, szép formáikkal valóban élő ékszerek. A kaktuszfajok több nemzetsége honos Brazíliában, mint például a gömbalakú Notocactusok, Melocactusok, és az oszlopos gyakran faméretű Cereusok, Pilosocereusok, előbbiek gyönyörű virágaikkal és szőrpamacs sapkáikkal utóbbiak oszlopos formáikkal és gyakran kékes testszínükkel díszítenek, a cserjéken, fákon epifiton kaktuszok, és tillandsiák tenyésznek; a talajon és a fatörzseken pedig díszes broméliák a Cryptanthusok , Neoregéliák és Aechmeák éldegélnek igen színes és díszes felleveleikkel.

Kiállításunkon láthatóak lesznek a csak Brazíliában honos gömb és oszlop kaktuszok, a fákon élő vesszőkaktuszok, a díszes fellevelű broméliák és érdekes, élőhelyükön már alig látható tillandsiák.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Közép-Amerika és Afrika egzotikus tájairól.

Aki kedvet kap a növények tartásához, a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várják szombaton és vasárnap.

Nyitva tartás: szeptember 13-15. között naponta 9-17 óráig.

Cím: 1083 Budapest, Illés u. 25.

Bővebb információ: https://www.kaktuszgyujtok.hu/

This slideshow requires JavaScript.