Levendulázás Kékkúton és Monoszlón

A hét végéig azt hittem, hogy csak Tihanyban lehet jó kis levendulás programokat csinálni. Két éve voltunk a Levendulafesztiválon, nagyon jó kis program volt, de tavaly annyian voltak, hogy még a félszigetre sem tudtunk felkanyarodni a kocsisortól. Így idén, 5 gyerekkel felszerelkezve erősen elgondolkodtunk azon, hogy merre induljunk a fesztivál vasárnapján, mert melegben, tömegben nem épp jó ötlet aszalódni ennyi gyerekkel.

Szerencsére barátnőm talált egy cikket, ami összeszedett három másik helyet, ahol lehet levendulázni, szintén ilyen tanácstalanoknak, meg azoknak, akik nem bírják a tömeget. A baj egyedül az volt, hogy nem voltak tökéletesek az infók, mi sem néztünk teljes mértékben utána, de ezt mindjárt bővebben kifejtem.

Két helyet néztünk ki végül magunknak, az egyiket azért, hogy ehessünk levendulás finomságokat, a másik helyen pedig hogy feltankoljuk a levendulakészletet.

Az első megállónk a Levendula Porta volt Kékkúton.

Sajnos a levendulasétáról lemaradtunk, mert az reggel 9-kor indult, na ezt nem tudtuk. Ez nálunk még akkor sem jött volna össze ennyi gyerekkel, ha ott vagyunk helyben, nem hogy több, mint egy órás autóútra. Értem én, hogy van egyéb elfoglaltságuk is a háziaknak, de egy 10 órási kezdés szerintem reálisabb lenne vagy délután is egy másik időpont ilyenkor, vagy legalább hétvégén.

Viszont mivel vasárnap volt, így a “reggeli” egész nap kapható volt, meg is ebédeltünk rögtön.
Én a levendulás kalácsot próbáltam ki, amihez jár levendulás (szerintem) lekvár, de állítólag zselé. Hozzá egy kis levendulaszörp, minden isteni finom volt. A jegeskávé hatalmas adag és finom, hogy kicsit autentikusabb legyen, csorgattam bele a levendulazseléből. 🙂

Lányom bepróbálkozott az ordás desszerttel, hát, őszinte leszek, érdekes párosítás így a fagylalttal, valahogy nem passzolnak szerintem össze (a csokissal biztos nem). Az orda, köztük a levendulás zselével és rajta az eperrel és mentával, nagyon jó kombó, de a fagyi… nem kellett volna hozzá, ebben mindenki egyetértett.

Kisebbik gyerekem a natúr joghurtot kóstolta, én itthonra levendulásat hoztam, abba igazán több zselé elférne, alig lehetett érezni az ízét. 🙁

A gyerekek sem unatkoznak egy percet sem. Színezőrész, íjászati lehetőség, hinták állnak rendelkezésükre, a nagy helyről nem is beszélve, ahol lehet rohangálni.
A falatozás után fel is lehet tankolni sok-sok finomsággal.

This slideshow requires JavaScript.

A másik megállónk Monoszlón a MagyarProvence volt. Ők időszakosan vannak nyitva, mikor éppen mi nyílik a birtokon (tavasszal pl. nárciszt lehetett szüretelni). Most éppen július 7-ig, francia és angol levendulát lehet szedni és vásárolni szörpöket, párnákat, fürdősót, kb. bármit, amit levendulából elő lehet állítani.

Szedéshez érdemes vinni metszőollót, de aki nem ilyen előrelátó, annak adnak 1000,- Ft letét ellenében. 1000,- Ft-ért papírzacskóba szedhetjük a levendulát, vagy vásárolhatunk kosarat, 3-4-6000,- Ft-ért, amiket miután megszedtünk, haza is vihetünk.

A hely gyönyörű, nagyon megnyugtató a környezet, szuper a kilátás, csak kicsit a vendéglátást és a szervezést éreztem furcsának. Dög melegben voltunk ott, így egyértelmű, hogy szomjasak voltunk, szerencsére volt szörpkóstoló, mini műanyag pohárban kaptunk szörpöt. Viszont a néni nagyon forgatta a szemét, mikor a gyerekek háromszor-négyszer álltak sorba és kértek még inni. Szerintem ennyi férjen már bele, hogy egy kancsó szörpöt (amiben kb. egy ujjnyi szörp, ha van) szétoszt egy 11 fős csoportnak, mikor otthagyunk majdnem 10.000,- Ft-ot.

A legnagyobb, 6.000,- Ft-os kosarat szedtük és még nem is teljesen fullra, ha nagyon akarjuk, akkor még tudunk rajta tömöríteni és még szedni bele, de már nem szórakoztunk vele, így is szép mennyiség lett, arra is ment a megjegyzés, hogy jó nagy adagot szedtünk.

Mindezekhez még a Facebook oldalukon ahogy megnéztem a tavaszi levendulapalánta árusítást (mert gondoltam, hogy majd ősszel rendelek), sok negatív kritikát is kaptak a végén. Nem érkezett meg a rendelt palánta, nem válaszoltak, hogy egyáltalán feladták-e vagy kiszáradt töveket küldtek, mindezeket nem is kommentálták. A Blog rész pedig február óta nem volt frissítve. A rendeléstől így elment a kedvem. 🙁

Ettől függetlenül ajánlom a hely felkeresését, mert itt nyugiban lehetett fotózni, nem volt tömegnyomor, nem lógott senki bele a képbe, gyönyörűek a levendulák, isteni illatuk van, nagyon szépek a levendulás termékek, bár az áruk eléggé borsos, szerintem. Egy 0,75 l-es szörp 2.500,- Ft, egy tenyérnyi levendulaszív illatosító 450,- Ft, a fürdőgolyó úgy emlékszem 990,- Ft.
Most 10 sor volt kijelölve szedésre, de gyanítom még most hét végére többet fognak befogni, mert különben hiába mennének a népek, ahogy a képen is látszik, az a 10 sor már eléggé le volt pusztítva a nagy francia levendulaföldön.

This slideshow requires JavaScript.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .