Egy igazi kuriózum: Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz Veresegyházon

2012-es megnyitása óta szerepel az éttermi-bakancslistámon. Jó volt a megérzésem, nemhiába akartam kipróbálni, új kedvenc hellyé avanzsált.

Valahogy mindig is vonzottak azok a régi malomépületek, amiket átalakítottak és nem hagyták az enyészetnek, hanem valami új született belőlük. Több ilyen panzióban is voltam, éttermet is láttam már, de még nem próbáltam sosem.

Elegáns, vintage étterembelső, nagyon finom, régies ételek modern tálalásban, mosolygós és udvarias személyzet.1ds_1624_ok
Nagyon kellemes élmény volt belépni. Nem csak azért, mert a hideg, esős estéből mentünk be a fűtött étterembe, hanem a helyből sütött a melegség.
Az ételek rég elfeledett receptek újraélesztése, a Kárpát-medence sokszínűségét mutatják be. Az alapanyagok különlegesek, minőségiek és mindig szezonálisak, havonta készítenek étlapot. A mostaniból hiányoltuk a sütőtököt, de így is bőven volt miből választani a harcsától a szarvasig.
Saját maguk készítik a kenyereket, sajtokat és a szörpöket is. Én a levendulaszörpöt kóstoltam, ami igazi szódával készült.

Az adagok nagyok, gusztusosak és nagyon finomak. Mindegyik igazán img_20161021_190359különleges.
Első fogásnak Fácán erőlevest kértem fűszeres fácánhús gombóccal. Kicsit keményebb volt a gombóc, mint a megszokott grízgombóc, de én még azt is így szeretem, a leves pedig nagyon finom volt. Ebben az esős időben pedig kifejezetten jólesett. A gombócot kihozzák a tányéron és a levet külön ott előttünk öntik rá egy csészéből.

img_20161021_191625Másodiknak Katlan Tóni töltött csirkecombját kértem, tejfölös-fokhagymás törtburgonyával. A töltelék lestyános, majorannás, kacsamájas zsemletöltelék volt, mindez kemencében megsütve. A két fogás olyan sok volt, hogy meg sem bírtam már enni mind a két combot.

img_20161021_195739Simán elég lett volna vagy egy második fogás, vagy pedig a leveshez egy édesség, mint például ez a Kunsági széllel bélelt. Kifőtt tészta összekeverve ízletes túrótöltelékkel, tetején tojáshabbal megsütve. Külön figyelmeztették barátnőmet, hogy várjon még vele, mert nagyon meleg, a tányérhoz meg hozzá ne érjen, olyan forró. Ez is hatalmas adag volt.

Az ételek gyorsan elkészültek, nem kellett “órákat” várnunk rájuk.

Egy igazán kellemes estét töltöttünk ott. Nem csak a finom ételek járultak ehhez hozzá, hanem a kifogástalan személyzet, akikről az volt az érzésem, hogy lesik minden kívánságunkat. Valamint olyan kis apróság is sokat jelent, mint hogy nassolnivalónak popcorn és sajtos tallér van kirakva az asztalra.

Az ár, ami esetleg kifogásolható, de ezt a minőséget valljuk be, meg kell fizetni és nem is sajnáljuk érte, mert minden olyan kitűnő.
A fácánlevesért, töltött csirkéért, capuccinoért és 3×5 dl levendulaszörppért borravalóval együtt 7.000,- Ft-ot fizettem.

Egyértelmű, hogy máskor is jövünk! Tavasszal mindenképp, hogy lefotózhassam kívül és belül is nappali fényben, mert az olyan apróságokat mind körbefotóztam volna, mint a borosüvegekkel teli kínáló, a szódásszifonos-rekesz, a sült gesztenyés teríték vagy a szuper gyerekjátszó szoba.

Az ételek saját fotók, a külső-belső fotó az étterem honlapjáról való, ahol meg tudjátok nézni az aktuális havi étlapot is.