Élménybeszámoló – Nespresso Gastro Experience Center 2017

Vasárnap délelőtt egy különleges rendezvényre látogattunk. A Nespresso idén második alkalommal rendezte meg az Atelier-t, ehhez kapcsolódóan került kialakításra a Gastro Experience Center, ahol interaktív módon ismerkedhettünk meg a kávé és a gasztronómia különböző területeinek kapcsolatával.

A programot a Várkert Bazár különtermében tartották. A Nespresso-tól már megszoktuk a kiváló minőséget, most is magasra tették a mércét és egy kitűnő és rendkívül érdekes kóstolósort sikerült összeállítaniuk.

Három csoportra oszlott a kóstoltatás, a csokoládé, a koktélgyöngyök és a bor kapcsolatát vizsgálhattuk a kávéval. Az egészhez kaptunk egy kis fekete alapon, arany betűvel nyomott Nespresso-s füzetkét jegyzetelni, hogy hol mire kell figyelni majd.

Mi a boros résznél kezdtünk. 5 talpas pohárban különböző illatokat ismerhettünk fel. Én hátulról kezdtem a sort, így az 5-ös pohárra rögtön rávágtam, hogy olyan, mint a baconszalonna és igazam is lett, mert füstaroma volt a pohárban.

A következővel viszont meggyűlt a bajom, pedig tudtam, hogy ismerem. Érdekes egyébként az emberi agy. A leghátsó zugából kúszott elő az érzés, hogy én ezt ismerem, még gyerekkoromból, viszont nem fűződött hozzá kellemes emlék, de csak nem jöttem rá, hogy mi is lehet ez. Közben férjem már megfejtette az 1-es grapefruit és 2-es epres poharat, így áttértünk közösen a 3-asra, amiben végül megegyeztünk, hogy fahéj.

Szaglászta így már tovább ő is a 4-est, amire segítséget is kaptunk, hogy a nők szeretik és parfüm alap is. Erre mondtam, hogy biztos, hogy nem az enyém, mert nekem nagyon nem tetszik. Virág és sokszínű, mire leesett, hogy a rózsa és hogy a bolgár rózsaolaj, amire ez emlékeztetett! Nektek is megvan még az illat és a fa faragott tokjának az emléke?

Ezek után jöhetett a borkóstolás. Kétféle Cabernet Souvignon volt terítéken, az első egy argentin, Kaiken Reserva, a második pedig egy magyar, az Ikon pincészetből. A cél az volt, hogy lássuk, ugyanannál a szőlőnél mennyit számít a termőterület, ami egy jóval markánsabb, testesebb bort eredményezett itthon. Még illatra is, mert nekem csak annyi jutott a “kóstolásból”, bevállaltam a sofőrszolgálatot, mert a Cabernet egyébként sem az én borom. Bár ha este vacsora mellé kóstolhatom, akkor lehet más lett volna a felállás…

A koktélgyöngyök felettébb érdekesek voltak. Bevallom, képtelen voltam megjegyezni, hogy hogyan is készülnek, ez már a molekuláris gasztronómia és ilyeneket én Heston Blumenthal-nál szoktam csak látni. Annyi biztos, hogy valami oltóanyag és a kalcium kapcsolata a lényeg. (Egyszerre sajnos még nem megy a fotózás, írás, kóstolás, de ígérem, gyakorolom majd 😉 ).

A kóstoláshoz az alábbi oldalra volt szükségünk a jegyzetfüzetünkből. Nagyon kíváncsi voltam, hogy végül is ezek milyenek lehetnek? Állagra? Ízre? Gyümölcsös, csokis, alkoholos? De ugye koktélt nem csak alkoholból lehet csinálni, így ezektől nyugodtan vezethettem én haza.

A 2-es számú golyócskával kezdtük. Azt az instrukciót kaptuk, hogy egyben kapjuk be és nyomjuk szét a szájpadlásunkon a nyelvünkkel, majd pedig próbáljuk meg kitalálni, hogy a három felsorolt összetevőből melyik kettő lehet benne. Állagra nagyon érdekes volt az egész, mert kívül az egy vastag hártya, belül pedig folyékony, így mikor szétnyomtam a szájpadlásomon, mondhatni szétrobbant az egész golyó a számban.
Bevallom, még ezt találtam el legjobban, mert kapásból mondtam, hogy vaníliát érzek és fehér csokit, meg még diót esetleg. Nyertem, vanília volt, “szőke” csokival és pekándió volt a tetején.

Következett a hármas számú versenyző. A feladat ugyanaz volt. Én ananászra tippeltem és mondtam, hogy még ha lehet, gyömbért is éreznék benne, de nem találtam el. 🙂 Mandarin volt és narancshéj a tetején, igazi gyümölcsös ízkavalkád. (Meg persze még voltak összetevői, igyekszem majd még kideríteni a pontos technikával együtt.)

A hármas golyóbis volt számomra a leghalványabb ízvilág, pedig mint kiderült, szegfűszeget is tartalmazott, amit megint nem sikerült kiéreznem belőle. Arról pláne fogalmam sem volt, hogy mi is az a tonkabab, így végképp nem tudtam, hogy mit is kellene felismerni. Pedig most, hogy utána néztem,

Ízeiben, illatában a vaníliát, a keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget egyaránt idézi.

Hát, nekem sikerült a kávéra is tippelnem, ami végképp nem volt benne, cserébe viszont ihattunk egy jó kávét – kértem is a kedvenc Linizio-mat – , amit direkt nem ittam itthon reggel,  ha már egy kávés rendezvényre megyünk.

UPDATE: A Nespresso csapatának hála, kaptam egy kis ismertetőt a koktélgyöngyökről, íme:

A Nespresso egészen különleges módon mutatta be a Grand Cru őrleményeit jellemző 3 fő aromacsaládot az Atelier Gastro Experience Centerében. Különleges koktélgyöngyökbe rejtette az aromaprofilokat, melyeket egy játékos asszociációs kóstoltatással ismerhettek meg az vendégek.

De mi is az a pearl shot? A pearlshot a modern gasztronómia újdonsága, gömbösítés technikájával készül, ami megváltoztatja az italok halmazállapotát. Ezzel az eljárással egy olyan koktélgyöngy jön létre, melynek folyékony magját egy 1 mm-es zselészerű burok veszi körül. A futurisztikus „ital” folyékony belseje és az azt körülölelő fal ugyanabból a koktélból készül, csak a halmazállapotuk sűrűsége különbözik. Elfogyasztása során a szájpadláson szétpukkadva valódi ízrobbanásként hat. A Gastro Experince Centerben a hármas koktélgyöngy kombináció első tétele az intenzív pörkölésű, füstös, fűszeres aromacsaládot mutatta be. ”Ezt a koktélgyöngyöt tonkababbal és kakaóbabbal egészítettük ki, melyek harmonikusan illeszkednek az intenzív ízvilágú őrleményinkhez” – mondta el Nagy Zsolt, a Nespresso kávénagykövete.

A második pearlshot a kiegyensúlyozott pörkölésű Grand Cru őrlemények jegyeit foglalta magában. Ebben a családban nincsenek tolakodó ízek, inkább az édeskésebb és pirított gabonaíz a jellemző, így a hasonló karakterű pekándióval és vaníliával egészült ki a második tétel.

A harmadik koktélgyöngy kompozíció a gyümölcsös, virágos aromacsaládot képviselte, így ennek kihangsúlyozására narancshéj, citromfű és mandarin került az ízválogatásba.

A kóstoló során a vendégek egy kis füzetbe jegyezhették le a kóstolás élményeit és vitathatták meg a Nespresso kávészakértőivel tapasztalataikat.

A harmadik állomásunk volt a csoki és kávé kapcsolata. Amíg az előző állomás egy igazi kulináris varázslat volt, ez számomra a nap tanulsága lett.

Ismételten bebizonyosodott, hogy étcsokit kell enni! Mondtam én! 🙂 Csak eddig rosszul csináltam, mert kávé után csokiztam, pedig vele együtt kell!

Nagyon finom étcsokoládékat kínáltak a kávék mellé. Első feladatunk a jobb oldali csoki volt, törni belőle, nyelvünkre rakni és inni rá a kávét, ami Rosabaya volt. Konkrétan ízrobbanás volt a számban! A csokoládé kiemelte és felfokozta az ízeket, sokkal érezhetőbb volt a gyümölcsössége a kávénak és a kissé savassága.
Ezután kóstoltuk a másikat, ami az erősebb csoki és hozzá egy igazi espresso tartozott, a Roma. A feladat ugyanaz volt. Egyértelműen érezhető volt, hogy a Rosabaya sokkal intenzívebb.

Miután végigkóstoltunk mindent, a terem végében megcsodálhattuk a cégeknek való gépeket, amik kávépárnával működnek. Így rájöhettem, hogy itt készítették azokat a hosszú tejeskávékat, amiket néhány embernél láttam, de már negyedik kávét nem akartam inni. 🙂

Remélem jövőre az Atelier-re is sikerül regisztrálnom és ha a Gastro Experience Centert is megrendezik, oda is eljutunk ismét.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.